Pandemia CovID19 a încetinit cercetarea neurologică, studiile Bolii Alzheimer sunt pe pauză

Având în vedere că unele studii pivotale ale căror rezultate sunt mult așteptate au rămas momentan în așteptare, pandemia COVID-19 încetinește ritmul cercetării în Boala Alzheimer, accident vascular cerebral și Scleroză Multiplă (SM).

Cu toate acestea, cercetătorii rămân hotărâți să continue, cu mulți care își reproiectează studiile, cel puțin în parte pentru a optimiza siguranța participanților și a personalului de cercetare.

Menținerea angajatilor în timp ce protocoalele sunt în așteptare; extinderea considerațiilor de siguranță normale; și reîncadrarea statisticienilor pentru a-și păstra rezultatele cât mai semnificative sunt doar câteva dintre strategiile de supraviețuire a studiului în curs.
Cercetarea bolilor Alzheimer

Pandemia are un impact semnificativ asupra cercetării Alzheimerului și asupra cercetării medicale în general, spune Heather Snyder, doctorand, vicepreședinte, relații medicale și științifice la Asociația Alzheimer.

"Multe studii clinice din întreaga lume se întrerup, schimbă sau oprește testarea medicamentului sau intervenția", a spus ea pentru Medscape Medical News. „Modul în care echipele s-au adaptat depinde de studiu”, a adăugat ea. „După cum vă puteți imagina, lucrurile se schimbă zilnic”.





Studiul american pentru a proteja sănătatea creierului prin intervenția stilului de viață pentru a reduce riscul (SUA POINTER), de exemplu, este în așteptare până la cel puțin 31 mai. Asociația Alzheimer ajută la implementarea și finanțarea studiului împreună cu Wake Forest University Medical Center.

"Nu atragem la întâmplare participanții în acest moment, iar intervenția - care se bazează pe o întâlnire de echipă și există un aspect social în acest sens - a fost întreruptă", a spus Snyder.

Un alt studiu pivot în curs este Tratamentul anti-amiloid în studiul Alzheimerului asimptomatic (Studiul A4). Anchetatorii evaluează dacă un anticorp anti-amiloid, solanezumab (Eli Lilly și Co), poate încetini pierderea de memorie în rândul persoanelor cu amiloid la imagistică, dar nu prezintă simptome de declin cognitiv la nivelul inițial.

"Studiul A4 continuă cu siguranță. Cu toate acestea, într-un efort de a reduce riscul pentru participanți, personalul site-ului și integritatea studiului, am implementat un hiatus de studiu opțional atât pentru fazele de extensie dublu-orb, cât și pentru eticheta deschisă", a declarat investigatorul principal Reisa Anne Sperling, MD, a declarat pentru Medscape Medical News.

"Am vrut să acordăm prioritate siguranței participanților noștri, precum și capacitatea participanților de a rămâne în studiu ... în ciuda perturbărilor din partea pandemiei COVID-19", a spus Sperling, care este profesor de neurologie la Harvard Medical School și director al Centrului. pentru Alzheimer de cercetare și tratament la Brigham and Women’s Hospital și Massachusetts General Hospital din Boston.

Scopul final este ca participanții A4 să primească numărul complet de perfuzii și evaluări planificate, chiar dacă durează mai mult, a adăugat ea.

Mulți cercetători AD din afara Statelor Unite se confruntă cu provocări similare. "După cum probabil știți bine, Spania este acum într-un blocaj complet. Acest lucru a afectat centre de cercetare precum al nostru, Barcelonaβeta Crain Research Center și modul în care lucrăm", a spus José Luís Molinuevo Guix, doctor, doctor, Medscape Medical News.

Toți participanții la studii observaționale, cum ar fi studiul ALFA + și inițiativele EPAD, precum și cele din studiile, inclusiv PENSA și AB1601, „nu au voie, prin lege, să intre, prin urmare, din perspectivă de siguranță, suntem pe motive temeinice”, a adăugat Molinuevo Guix, care direcționează Boala Alzheimer și alte unități de tulburări cognitive la Clinica Spitalului din Barcelona.

Anchetatorii creează protocoale pentru comunicarea cu participanții în timpul pandemiei și pentru repornirea vizitelor în condiții de siguranță după încheierea blocajului.
Studii de AVC modificate sau suspendate

O situație similară se întâmplă în studiile AVC. Accidentul vascular cerebral este „în mod evident o boală acută, precum și o boală care necesită o prevenție secundară”, a declarat Medscape Medical News Mitchell Elkind, MD, președinte ales al American Heart Association.

„S-ar putea argumenta că pacienții cu accident vascular cerebral vor fi oricum la spital - de ce să nu-i înscrieți într-un studiu? Nu prezintă niciun risc suplimentar”, a spus el. „Dar personalul trebuie să vină să le vadă, iar noi încercăm cu adevărat să evităm expunerea.”

Un proces în curs, cardiopatia AtRial și medicamentele antitrombotice în prevenire după accidentul cerebral criptogenic (ARCADIA), a încetat să atribuie aleatoriu noi participanți la prevenirea secundară cu apixaban sau aspirină din cauza COVID-19. Cu toate acestea, Elkind și colegii planifică să ofere medicamente celor 440 de persoane care sunt deja în proces.

"Ori de câte ori este posibil, coordonatorii studiului trimit medicamentele către oameni și fac vizite de urmărire prin telefon sau video", a spus Elkind, șeful diviziei de cercetare în domeniul rezultatelor clinice în domeniul neurologiei și științele populației de la Universitatea Columbia din New York.

Protejarea pacienților, a personalului și, în final, a societății este o „forță motrice majoră în stoparea randomizărilor”, a subliniat el.

ARCADIA face parte din rețeaua de teste de prevenție StrokeNet, condusă de Institutul Național de Tulburări Neurologice și AVC (NINDS) de la NIH. Studiile pivotale suplimentare includ studiile Carartid Revascularization Endarterectomy versus Stenting Trial (CREST) ​​și multi-braț Optimizarea accidentului vascular cerebral (MOST) studii, a spus el.

Joseph Broderick, MD, directorul NIH StrokeNet național, a fost de acord că siguranța vine pe primul loc. „A fost decizia conducerii StrokeNet și a investigatorilor principali ai proceselor de care am avut nevoie pentru a organiza recrutarea de noi pacienți în timp ce am lucrat la adaptarea proceselor de înscriere pentru a asigura siguranța atât a pacienților cât și a cercetătorilor care interacționează cu pacienții care studiază”, a spus el. Noutăți medicale Medscape.

Riscurile potențiale variază în funcție de intervenția studiului și de nevoia de interacțiuni în persoană. Testele care includ dispozitive de stimulare sau terapie fizică, de exemplu, ar putea fi cele mai afectate, a adăugat Broderick, profesor și director al UC Gardner Neuroscience Institute de la Universitatea din Cincinnati din Ohio.

Cu toate acestea, "există modalități potențiale ... de a vă deplasa cât mai mult către telemedicină și interacțiuni digitale în acest timp."
Provocări multiple în scleroza multiplă

La nivel național, pandemia COVID-19 a avut un „impact fără precedent asupra aproape toate studiile clinice finanțate de NINDS”, a declarat Clinton Wright, MD, director al Diviziei de Cercetări Clinice din cadrul NINDS. „Anchetatorii au fost nevoiți să se adapteze rapid”.

Suplimentarea subvențiilor existente cu bani pentru a efectua cercetări asupra COVID-19 și urmărirea oportunităților de cercetare de la diferite institute sunt „unele dintre abordările creative [care] au provenit de la NIH [Institutele Naționale de Sănătate] în sine”, a spus Wright. „Alte abordări creative au venit de la anchetatori care încearcă să-și mențină studiile și procesele în timpul pandemiei”.

În studiile clinice, "totul este de la consimțământul electronic până la livrarea de medicamente de cercetare la domiciliu".

"Câteva teste în curs au fost capabile să își modifice protocoalele pentru a obține consimțământul și a efectua evaluări de la distanță prin telefon sau videoconferință", a spus Wright. Acest lucru este deosebit de critic pentru studiile care implică managementul medical al factorilor de risc sau al condițiilor specifice, în cazul în care suspendarea studiului ar putea avea ea însăși consecințe adverse din cauza implicării reduse cu participanții la cercetare.

Pentru participanții aflați deja în studiile SM, „fiecare vizită viitoare este evaluată dacă este critică sau poate fi făcută practic sau pur și simplu sărită. Dacă o persoană are nevoie de un tratament care nu poate fi amânat sau omis, vor veni”, a spus Jeffrey Cohen, MD, director din programul terapeutic experimental la Centrul Mellen pentru tratamentul și cercetarea sclerozei multiple la Clinica Cleveland, Ohio, a declarat Medscape Medical News.

Înscrierea la noi studii este în mare parte în așteptare și vizitele de studiu pentru participanții existenți sunt limitate, a declarat Cohen, care este, de asemenea, președinte al Comitetului pentru tratamente și cercetare în scleroza multiplă (ACTRIMS).

Unele dintre cele mai importante studii în curs de SM sunt „analizând întrebări foarte fundamentale în domeniu”, a spus Cohen. Determinarea eficienței abordărilor intensive de tip EarLy Intensiv versus escalare pentru RRMS (DELIVER-MS) și Terapie agresivă tradițională versus timpurie pentru terapia cu scleroză multiplă (TREAT-MS), de exemplu, evaluați dacă tratamentul trebuie inițiat cu unul dintre agenții mai puțin eficienți cu escaladare după cum este necesar sau dacă tratamentul trebuie să înceapă cu un agent cu eficacitate ridicată.

Ambele studii sunt în prezent în așteptare din cauza pandemiei, precum este cel mai bun tratament terapeutic versus transplantul de celule stem hematopoietice autolog pentru scleroză multiplă (BEAT-MS).

„A existat mult interes pentru transplanturile de celule stem hematopoietice și unde se încadrează în strategia noastră de tratament general, iar acest lucru este destinat să ofere un răspuns mai definitiv”, a spus Cohen.
Profitând din timp

„Pandemia a fost o provocare” în ceea ce privește cercetările în curs de SM, a declarat Benjamin M. Segal, MD, președinte al Departamentului de Neurologie și director al Institutului de Cercetări în Neuroștiință al Centrului Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio, Columbus.

„În ceea ce privește laboratorul, experimentele noastre cu model de animale au fost puse în așteptare. Am încetat colectarea de probe de la subiecți clinici pentru studii pe biomarker.

„Cu toate acestea, echipa mea de cercetare a profitat de timpul care a fost eliberat de lucrările de banc, analizând seturi de date care au fost puse deoparte, aprofundând mai mult în literatura de specialitate și redactând noi propuneri și articole de finanțare”, a adăugat el.

Doi dintre cursanții Segal scriu articole de recenzie despre imunopatogeneza SM și tratamentul acesteia. Un alt candidat postdoctoral este să scrie o propunere de finanțare pentru a investiga modul în care coinfecția cu un coronavirus modulează patologia SNC și cursul clinic al unui model animal de SM.

„Îi rog pe cursanții mei să planifice experimentele mai dinainte decât au avut până acum, așa că sunt cât se poate de pregătiți să-și reia agendele de cercetare odată ce suntem în funcțiune din nou”, a spus Segal.

Confruntarea cu provocările actuale, în timp ce planificăm un viitor mai puțin perturbat de pandemie, este o temă comună care apare.

"Durata acestei [pandemii] va dicta modul în care analizăm datele la sfârșit [pentru studiul US POINTER]. Există un grup mare de statistici care lucrează la acest aspect", a spus Snyder.

Harper Medical School Sperling rămâne, de asemenea, nedeterminat.

„Este cu siguranță un timp provocator, deoarece nu trebuie să permitem COVID-19 să interfereze cu misiunea noastră esențială pentru a găsi un tratament de succes pentru a preveni declinul cognitiv al AD. Avem nevoie, totuși, să fim cât mai flexibili pentru a ne proteja participanți și minimizați impactul asupra integrității noastre generale a studiului ”, a spus ea.
Orientare NIH

Molinuevo Guix, de la Centrul de cercetare a creierului Barcelonaβeta, este, de asemenea, hotărât să continue cercetările în privința Bolii Alzheimer.

"Sunt conștient că după criză, va exista un risc mai mic [dar] totuși un risc de infecție cu COVID-19, așa că, în afară de încercarea de a genera o parte din vizitele noastre, dorim să ne asigurăm că avem toate măsurile de siguranță necesare în loc. "Rămânem foarte activ pentru a păstra munca pe care am făcut-o pentru a menține lupta împotriva Alzheimerului și a demenței", a spus el

O astfel de gândire înaintată se aplică și în studiile majore de accident vascular cerebral, a spus Universitatea din Cincinnati, Broderick.

Imediat ce am închis înscrierea în procesele de accident vascular cerebral, am început imediat să facem planuri despre cum și când putem reporni procesele noastre de accident vascular cerebral, a explicat el. „Unul dintre testele noastre poate face fiecare pas al procesului de încercare de la distanță fără interacțiuni directe în persoană și va putea reporni în curând.”

Este necesară o abordare individualizată, a adăugat Broderick.

"Pentru studiile care implică evaluări necesare în persoană și hands-on, va trebui să luăm în considerare modul de a utiliza cel mai bine echipamentul de protecție și testarea extinsă, care va corespunde probabil îngrijirilor clinice și cerințelor în curs de la o instituție dată.

"Chiar dacă un proces redeschide oficial înscrierea, decizia de a se înscrie la nivel local va trebui să urmeze mediul instituțional și orientările locale. Astfel, repornirea înscrierii în proces nu va fi uniformă, similar cu modul în care procesele încep adesea în primul rând", a adăugat Broderick. .

NIH a publicat standarde uniforme pentru cercetătorii din institutele sale pentru a ajuta la ghidarea lor în timpul pandemiei.

Planurile de urgență viitoare sunt, de asemenea, în curs de desfășurare la NINDS.

"Pe măsură ce se reînnoiesc pandemiile și activitățile de cercetare în persoană, va fi important să existe măsuri de siguranță care să prevină reapariția virusului, cum ar fi echipament de protecție personală adecvat pentru personal și participanți la cercetare", a spus Wright, directorul cercetării clinice la NINDS.

Pentru studiile clinice, NINDS este pregătit să ofere fonduri suplimentare investigatorilor de studiu pentru a ajuta la susținerea activităților suplimentare întreprinse ca urmare a pandemiei.

"Aceasta a fost o experienta instructiva. Pandemia se va incheia si vom relua o mare parte din vechile noastre modele de comportament", a spus Segal State Ohio. „Dar unele dintre strategiile pe care le-am folosit pentru a trece prin această perioadă vor continua să influențeze modul în care comunicăm informațiile, planificăm experimentele și prioritizăm activitățile de cercetare în viitor, pentru a avea un efect bun.”



Urmăriți pe dr Damian McNamara pe Twitter: @MedReporter. Pentru mai multe noutăți Medscape Neurology, alăturați-vă Facebook și Twitter.

Comentarii