Afectarea neurologică și psihiatrică a CovID-19 SARS-coronavirus-2

Ca orice virus, care datorita dimensiunilor mici si structurii sale cel mai probabil invadeaza orice parte a corpului (avand anumite preferinte asa cum am vazut si in cazul SARS, MARS), SARS-CovID-19 afecteaza in anumite cazuri si creierul, avand manifestari psihotice chiar si inainde ca sa apara simptomele respiratorii. Invazia mai rapida a sistemului nervos central ar putea fi explicata de ipoteza migrarii prin nervul I olfactiv (o mare parte din pacientii infectati au acuzat anosmie, si diminuarea gustului, simptome care dealtfel apar si la alte virusuri respiratorii).


Punctele întunecate de pe aceste scanări ale creierului, la un pacient cu coronavirus în vârstă de 58 de ani, indică moartea celulelor la pacienții cu encefalită. Credit: AJNR

Acest lucru am întrebat-o eu pe profesoara de biologie: de unde vine durerea de cap în răceală


Medicii spun că a existat o creștere dramatică a pacienților cu coronavirus care suferă de afecțiuni neurologice severe, fenomenul poate fi pus pe seama faptului că oamenii au acordat atenție mai mare acestui simptom în urma promovării de către Media. Cefaleea (durerea de cap) este un simptom frecvent al gripei si virozelor respiratorii in general, nu numai prin febră, ci și prin inflamația produsă de invazia virală.

În majoritatea cazurilor, Covid-19 provoacă febră, o temperatură ridicată și tuse uscată, cei aflați într-o stare mai severă dezvoltând dificultăți de respirație și detresă respiratorie. Coronavirus poate provoca simptome neurologice, inclusiv dureri de cap.

Cu toate acestea, experții văd acum că boala invadează în mod direct creierul la tot mai mulți pacienți - declanșând simptome, de la dureri de cap până la accidente vasculare cerebrale și halucinații.

Se întâmplă că numărul cazurilor din Marea Britanie a crescut la peste 153.000 - numărul mortilor fiind de 21.061.

Studiile din China și Franța au investigat prevalența tulburărilor neurologice la pacienții cu Covid-19.

Cercetătorii au descoperit că 36% din pacienți prezintă simptome neurologice.

Răspuns imun


Multe dintre aceste simptome au fost ușoare și au inclus lucruri precum dureri de cap sau amețeli care ar putea fi cauzate de un răspuns imunitar robust.

Alte simptome mai specifice și severe au fost, de asemenea, observate și includ pierderea mirosului sau a gustului, slăbiciune musculară, accident vascular cerebral, convulsii și halucinații.

Aceste simptome sunt văzute mai des în cazuri severe, cu estimări cuprinse între 46% și 84% din cazurile severe care prezintă simptome neurologice.

Schimbările psihice cum ar fi dezorientarea, neatenția și tulburările de mișcare, au fost, de asemenea, observate în cazuri grave și au constatat că persistă după recuperare.

La începutul acestei luni, oamenii de știință au sugerat că Covid-19 poate provoca encefalita (inflamația creierului și umflarea) și accident vascular cerebral la tineri sănătoși cu simptome Covid-19 ușoare.

Cercetătorii de la sistemul de sănătate Henry Ford au făcut revelația în timp ce tratau o femeie de 58 de ani din Detroit, SUA, care a testat pozitiv pentru Covid-19.

Pe lângă faptul că prezintă simptomele tipice Covid-19 ale tusei și temperaturii ridicate, femeia, care nu a fost numită, a început să se simtă confuză, obosită și dezorientată.

Medicii au decis să efectueze o scanare RMN care a identificat pete întunecate în creierul ei, ceea ce a indicat moartea celulelor.

Hemoragii cerebrale


Analizele ulterioare au relevat că creierul femeii avea și leziuni sau sângerări cerebrale în lobii ei temporari, care sunt implicați în conștiință și memorie, precum și în senzație.

Acest lucru a confirmat că femeia a dezvoltat encefalită acută necrotizantă (ANE) - o infecție nervoasă centrală.

ANE este o boală rară, caracterizată prin afectarea creierului (encefalopatie) care urmează de obicei o infecție virală.

Mai înainte a fost legată de infecții precum gripa, varicela și enterovirusul, dar acum medicii emit o ipoteză argumentată că fenomenul poat efi  asociat și cu noul coronavirus.

 Deși se crede că acesta este unul dintre singurele cazuri de ANE legate de Covid-19, cercetătorii au cerut medicilor să fie conștienți de o posibilă legătură.

În mod similar, mai multe rapoarte au descris pacienții cu Covid-19 care suferă de sindromul Guillain-Barré.

Sindromul Guillain-Barré este o afecțiune neurologică în care sistemul imunitar răspunde la o infecție și sfârșește atacând greșit celulele nervoase, ceea ce duce la slăbiciune musculară și, în cele din urmă, paralizie.

Alte coronavirusuri SARS și MERS au afectat în mod similar sistemul nervos central al unor pacienți - declanșând complicații neurologice care pot pune viața în pericol, inclusiv accidente vasculare cerebrale, convulsii, encefalită și meningită.
„Alterarea funcției mentale”

Experții din domeniul sănătății spun că virusul  mortal poate cauza probleme neurologice, deoarece virusul se blochează pe un receptor din corpurile noastre numit ACE-2, care este localizat în principal în plămâni.

Cu toate acestea, potrivit lui Igor Koralnik, șeful bolilor neuroinfecțioase și al neurologiei globale la Feinberg School of Medicine din Universitatea Northwestern, ACE-2 este prezentă și în alte părți ale corpului, inclusiv sistemul nervos și vasele care merg la creier.

Celălalt mecanism potențial din spatele simptomelor neurologice se numește infecție secundară, ceea ce înseamnă că infecția respiratorie a unei persoane pune atât de mult efort asupra corpului încât declanșează o problemă neurologică majoră.

"De exemplu, dacă cineva are dificultăți în respirație și nu are suficient oxigen în corpul și creierul lor, atunci va avea o funcție mentală modificată", a spus Koralnik pentru HuffPost.



Comentarii